Vacature junior onderzoeker lokale energietransities

Wegens uitbreiding is DRIFT (Dutch Research Institute For Transitions) per 1 januari 2017 op zoek naar een junior onderzoeker met een passie voor complexe duurzaamheidsvraagstukken, bij voorkeur met een kwantitatieve sociaalwetenschappelijke achtergrond. De aanstelling betreft een voltijds dienstverband (38 uur per week).

Als junior onderzoeker zul je gaan werken op het door NWO/AMS gesubsidieerde project Amsterdam Builds a Coalition for a zero emission neighbourhood ABC, dat wordt uitgevoerd samen met Alliander DGO, Waternet en de energiecooperatie Zuiderlicht. Doel van het project is het realiseren van een nieuwbouwwijk in Amsterdam die in de eigen energiebehoefte voorziet met een energiesysteem dat in eigendom is van de bewoners.

Je belangrijkste taken zijn:

  1. de organisatie, uitvoering en statistische analyse van diepteinterviews met behulp de zg. Decide methode teneinde inzicht te krijgen in de kansen en barrières bij de gemeente Amsterdam,
  2. de organisatie, facilitatie en rapportage van focus groups ten einde inzicht te verkrijgen in de kansen en barrières voor een buurtgebonden energiesysteem in de beleving van eindgebruikers / (mogelijk toekomstige) bewoners van de wijk,
  3. het initiëren en actief bijdragen aan (wetenschappelijke) publicaties over dit project.


Voor deze functie is het van belang dat je:

– een sociaalwetenschappelijke opleiding hebt afgerond (politicologie, bestuurskunde, sociale psychologie) dan wel een milieukundige opleiding met een zware sociaalwetenschappelijke component;
– je hebt verdiept in kwantitatieve onderzoeksmethoden en statistische analyse,
– relevante werkervaring is een pre;
– zelfstandig kan werken en pro-actief projecten kan ondersteunen;
– pragmatisch en chaosbestendig bent;
– een scherp analytisch vermogen hebt en snel inzichten uit verschillende disciplines kan vergaren, beoordelen en verbinden;
– aantoonbaar goed rapporten, visies of vergelijkbare documenten kan schrijven;
– nieuwsgierig bent en open staat om te leren;
– de Nederlandse en Engelse taal vloeiend beheerst.

DRIFT
DRIFT is een BV onder de holding van de Erasmus Universiteit Rotterdam. DRIFT doet enerzijds wetenschappelijk onderzoek naar fundamentele maatschappelijke verandering en ondersteunt anderzijds overheden, bedrijven, burgers en andere organisaties in hun zoektocht naar het beïnvloeden en versnellen van de omslag naar een duurzame samenleving. De basis hiervoor is transitiemanagement, een aanpak die voortbouwt op empirische en theoretische inzichten uit transitiestudies en een heel scala aan diensten omvat: van analyse en strategisch advies tot operationele assistentie en evaluatie.

DRIFT werkt op diverse domeinen en schaalniveaus, zowel in Nederland als daarbuiten. Recente projecten gaan bijvoorbeeld over het opbouwen van vernieuwingsnetwerken voor een klimaatneutrale toekomst in verschillende Europese steden, het onderzoeken van de rol van burgers bij het zelf ontwikkelen van infrastructuur, het opstellen en uitvoeren van een integrale wijkaanpak in Rotterdam-Zuid en het monitoren van een innovatieprogramma gericht op internationale duurzame handel.

Je werkt bij DRIFT in een gedreven, ambitieuze groep onderzoekers en adviseurs met zeer verschillende achtergronden, van milieuwetenschappen tot sociologie, van antropologie tot technische bestuurskunde.

Aanstelling
Contractbasis: Tijdelijk
Contractduur: 1 jaar met mogelijk 1 jaar verlenging
Ingangsdatum: 1 januari 2017
Aantal uur per week: 38 uur

Aanvullende arbeidsvoorwaarden:
Het salaris bedraagt bij een fulltime aanstelling € 2.191 bruto per maand (schaal 7-1 CAO NU).
Flexibiliteit staat hoog aangeschreven bij DRIFT. We hebben een 38-urige werkweek met flexibele werktijden, een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket met ruime verloffaciliteiten. Het salaris is conform de CAO Nederlandse Universiteiten, maar deze CAO is echter nadrukkelijk niet van toepassing. Daarnaast neemt men verplicht deel aan de flexibele pensioenregeling (ABP) en is er de mogelijkheid van deelname aan collectieve verzekeringen. Ook kunnen medewerkers (tegen betaling) gebruik maken van een aantal faciliteiten van de Erasmus Universiteit, zoals parkeerterrein, sportaccommodatie en universiteitsbibliotheek.

Informatie en sollicitatie
Voor meer inlichtingen over de vacature en een projectbeschrijving kun je je wenden tot Maryce Koedood, drift@drift.eur.nl.
Stuur je sollicitatiebrief met CV uiterlijk 2 december 2016 per e-mail naar Maryce Koedood, drift@drift.eur.nl.

Gesprekken zullen plaatsvinden op 7 december.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

316H