Masterclass Societal Transitions

Engelstalige Masterclass

Veel grote maatschappelijke vraagstukken lijken te complex om het hoofd te kunnen bieden. Toch wil je een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzame, inclusieve, sociale, groene, circulaire, open of toekomstbestendige samenleving. Maar waar begin je?

Hoe bepaal je of een innovatie bijdraagt aan maatschappelijke vernieuwing? En hoe kan je aan de hand van nieuwe inzichten er voor zorgen dat je interventie, project of experiment meer impact krijgt? Wat is jouw rol in die transitie, en hoe kan je die versterken?

In mei en juni 2018 organiseren de Impact Hub Amsterdam en DRIFT’s Transition Academy de Engelstalige Masterclass Maatschappelijke Transities (Masterclass Societal Transitions) voor (sociaal) ondernemers, ambitieuze ambtenaren, onderzoekers en andere professionals. Een cursus waarbij we zoeken naar bruggen tussen verschillende disciplines, aan de slag gaan met persoonlijk leiderschap in transitie, transitiemanagement en werken aan je eigen ‘theory of change’.

DRIFT, Transition Academy and the Impact Hub organised an intensive 5 day masterclass on social innovation and sustainability in October 2015.

In vijf intensieve dagen neemt een team vooraanstaande docenten uit wetenschap en praktijk je mee in de wereld van sociale innovatie en duurzaamheidstransities. Het doel: meer inzicht krijgen in hoe sociale innovatie oplossingen kan bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. Je leert in deze masterclass o.a.:

  • Systeemdenken toe te passen
  • Transitie dynamiek in je sector te analyseren
  • Relevante actoren en machtsrelaties te identificeren
  • Sociale trends en bewegingen te herkennen
  • Een transitie-interventie te ontwerpen
  • Je eigen narrative of change te beschrijven

De cursus combineert een kritisch en theoretisch perspectief op duurzaamheidstransities, sociale innovatie en ondernemerschap met praktische oefeningen en inzichten uit o.a. transitiemanagement. Academische kennis en praktische wijsheid wisselen elkaar af. We dagen je uit om vanuit diverse perspectieven naar je eigen netwerk en sector te kijken en om daarnaast met behulp van verschillende technieken je eigen verhaal voor verandering te ontwerpen.

VOOR WIE?

Deze Masterclass Maatschappelijke Transities is ontworpen voor een internationale groep deelnemers uit bedrijfsleven, (semi-) overheid en onderzoek. Deelnemers vanuit verschillende werkvelden en werelddelen vertegenwoordigen een grote diversiteit aan context en leveren met hun actieve participatie een belangrijke bijdrage aan het succes van deze masterclass.

De deelnemers aan vorige edities waren o.a. werkzaam binnen thema’s als innovatie in het hoger onderwijs, sociale ongelijkheid, (langdurige)zorg, de rol van burgerbewegingen in de energietransitie, water en sanitatie, en communicatie.

PROGRAMMA

De cursus bestaat uit vijf thematische modules, verdeeld over 5 dagen en 1 avond. Het programma bestaat uit een serie interactieve lezingen, geleide discussies en participatieve workshops. Deelnemers worden uitgedaagd om de nieuwe opgedane concepten en inzichten direct toe te passen op hun eigen praktijk of uitdaging. We werken tijdens de cursus regelmatig met peer to peer reflecties en feedbacksessies met (gast)docenten

Voor een indruk van het programma en de betrokken sprekers, kunt u de modulebeschrijvingen van de 2016 editie [Eng] bekijken: 2016 module descriptions.

De docenten van de masterclass vormen samen een zeer divers en professioneel team bestaande uit zowel praktijkdocenten als academische lectoren met een achtergrond in o.a. duurzaamheidstransities, sociale innovatie en persoonlijk leiderschap. De cursus wordt begeleid door dr. Flor Avelino (DRIFT) en Tatiana Glad (Impact Hub). Voorafgaand aan de cursus ontvangt u een digitaal leespakket en een voorbereidende opdracht. Deelneemers die de volledige cursus volgen krijgen een certificaat van deelname van de Transition Academy / DRIFT Erasmus Universiteit Rotterdam.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marijke de Pous via info@transitionacademy.nl of +31 (0)10-4088775.

Voor degenen die er vroeg bij willen zijn is het al mogelijk om je in te schrijven via het inschrijfformulier.

INVESTERING:

€2,541 (ex. BTW) / incl. lunches & 1 diner

LOCATIE:

De Masterclass Maatschappelijke Transities vindt plaats bij de Impact Hub Amsterdam, gelegen in het Westerpark in Amsterdam. De Impact Hub Amsterdam is het thuis van vele creatieve culturele en innovatieve ondernemers. Voor meer informatie en de routebeschrijving vind je op www.amsterdam.impacthub.net/contact

FAQs:

– Ik heb geen project waar ik aan werk momenteel maar ben op zoek naar een nieuwe richting in mijn werkende leven. Is deze masterclass iets voor mij?
* Dat is geen enkel probleem. Je kan deze masterclass goed gebruiken om richting te geven aan nieuwe ideeen voor je (werkende) leven of om prille plannen verder te concretiseren.

– Hoeveel tijd moet ik reserveren voor deze opleiding?* De Masterclass Maatschappelijke Transities bestaat uit vier onderdelen: (1) Het lezen van voorbereidende literatuur, (2) het schrijven van een pitch, (3) het schrijven van een learning paper en (4) het volgen van de daadwerkelijke cursusdagen. Indien je ook inzet op het behalen van ECTS credits zit aan deze onderdelen een minimum tijdsinvestering verbonden (zie ook FAQ #2). In alle andere gevallen kan je zelf bepalen hoeveel tijd je er in wil steken. Wij denken dat een tijdsinvestering van 24 uur (buiten de cursusdagen om!) de minimale basis biedt voor een vruchtbare deelname.

– Ik ben ondernemer en kan niet het hele bedrag betalen. Wat zijn de mogelijkheden?
* We denken graag met je mee over hoe we je deelname kunnen financieren. Neem contact met ons op, dan bespreken we het met je.

– Kan ik ook ECTS krijgen voor mijn deelname aan de Masterclass Maatschappelijke Transities?* Je ontvangt na volledige deelname een certificaat van ons. Het is mogelijk om daarbij een aanbevelingsbrief te ontvangen waarin staat beschreven hoeveel ECTS we adviseren toe te kennen voor deelname aan deze course. Je moet zelf een aanvraag doen bij je eigen opleidings- of examencommissie, indien je de ECTS toegekend wil krijgen. Voor meer infomratie over het aantal ECTS credits kan je contact met ons opnemen.