4-day Transition Training 2017

Transition Management for professionals

The 4-day Transition Training is a short course in Transition management for entrepreneurs and other professionals that are actively aiming for social and sustainable change (in Dutch).

In het najaar van 2017 start de nieuwe editie van onze succesvolle Transitie Vierdaagse. Deze korte cursus transitiemanagement is speciaal ontwikkeld voor (sociaal) ondernemers en koplopers die zich inzetten voor duurzame maatschappelijke verandering.

Je werkt aan maatschappelijke vernieuwing. Of het nu om gebiedsontwikkeling, culturele projecten of jongerenparticipatie gaat: verandering brengt nieuwe kansen met zich mee, maar gaat vaak ook gepaard met weerstand. Om de impact en veerkracht van je ondernemerschap te vergroten helpt het om vanuit het grotere geheel naar maatschappelijke veranderingen te kijken en nog scherper te krijgen waar jij of je organisatie voor staat.

In 4 vrijdagmiddagen zetten we je, samen met je medecursisten, op het spoor van transitiemanagement. Je ontwikkelt een vernieuwend perspectief op maatschappelijke verandering en je eigen werk en geeft daar praktische invulling aan. Je doet inspiratie op bij medecursisten en coacht elkaar in de zoektocht naar het transitieverhaal achter jouw onderneming of organisatie. Wij als DRIFT en Transition Academy brengen je op de hoogte van de nieuwste inzichten rond maatschappelijke transities en transitiemanagement.

Zoek jij inhoudelijke verdieping én een actieve leerervaring? Schrijf je dan nu in voor de Transitie 4-daagse!

Programma

Tijdens de Transitie Vierdaagse werken we vanuit de eigen ervaring en praktijk van jou als deelnemer. Het programma bestaat uit inspirerende en uitdagende lezingen, afgewisseld met interactieve werkvormen. Leren van en met elkaar staat centraal.

Op een creatieve manier doorlopen en doorleven we verschillende aspecten van transitiemanagement.

 • Dag 1: Introductie transitiedenken: theoretisch kader; de potentie en aanpak van tijdelijke vernieuwingsnetwerken (Transitie Arena’s); het maken van een systeemanalyse.
 • Dag 2: Toekomstvisies en transitiescenario’s: het verbinden van het grotere perspectief en de lange termijn met mogelijkheden en kansen van nu.
 • Dag 3: Transitie-experimenten: verbreden, verdiepen en opschalen;  transitiepotentie aanscherpen & vergroten
 • Dag 4: Reflexief leren en monitoren: introductie transitiemonitoring en het inzetten van een transitiegerichte leerhouding en werkwijze

Door uit- en in te zoomen op je eigen praktijk ontstaat zowel rust als ruimte tot actie. Rust ontstaat doordat je meer grip krijgt op jouw rol in grote veranderingen. De ruimte ontstaat daar waar je nieuwe kansen ontdekt voor actie.

Resultaat

 • Vergroot de maatschappelijke impact & veerkracht van je ondernemerschap met transitiegerichte tools
 • Verkrijg beter zicht op barrières en nieuwe kansen door het toepassen van transitiekunde
 • Ontdek en verdiep jouw rol in transitieprocessen en samenwerkingen
 • Leer van én met andere pioniers in een actieve leeromgeving

Locaties
De cursus zal zowel op universiteit als op inspirerende plekken in Rotterdam plaatsvinden.

Deelname
Zet jij je in voor maatschappelijke verandering? De vierdaagse richt zich op een mix van deelnemers uit diverse hoeken: van de creatieve industrie tot burgerinitiatief, van stedelijke ontwikkeling tot zorg, energie en voedsel.

Data

De cursus vindt plaats op vier aaneensluitende vrijdagmiddagen, van 13.00 tot  17.30:

 • Vrijdag 27 oktober 2017
 • Vrijdag 3 november 2017
 • Vrijdag 10 november 2017
 • Vrijdag 17 november 2017

Kosten

 • €975 inclusief 1 gezamenlijke lunch of diner voor professionals, ZZP-ers en non-profit
 • €650 voor startende ondernemers (maximaal 2 jaar actief als ondernemer)

Je studiekosten zijn uiteraard volledig aftrekbaar en de cursusuren tellen mee voor je urencriterium.

Docenten
De transitiemanagementcursus wordt aangeboden door de Transition Academy in samenwerking met wetenschappelijk onderzoekers van het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT), Erasmus Universiteit Rotterdam en ervaren procesbegeleider Mimi Slauerhoff.

Denk groot, begin met klein en ongewoon doen. Schrijf je nu in voor de 2017 editie van DRIFT’s Transitievierdaagse!